Skip to content

Ronald Bruin

Partner | Interim-Management | Organisatieontwikkeling
Als partner bij de Galan Groep ben ik verantwoordelijk voor de vakgroep interim management. Daarnaast ben ik als adviseur actief bij tal van strategische projecten. Mijn fascinatie voor interim management ontstond toen tijdens mijn studie bedrijfseconomie een aantal colleges werden verzorgd door interim managers. Wat ik mooi vind, is de impuls die je kunt geven aan een organisatie doordat je een overmaat aan competenties kunt inbrengen voor een bepaalde situatie. Bij EY Interim Management heb ik het vak geleerd. Voor mij is dat het zo perfect mogelijk matchen van een interim manager met de opdracht en daarnaast het begeleiden van die interim managers en opdrachtgevers.

Mijn overstap van het bureau waar ik destijds werkte naar de Galan Groep werd ingegeven, doordat ik graag in het publieke domein werk. De cultuur van de Galan Groep sluit daarop aan: We zijn gefocust op het naleven en hooghouden van publieke waarden. Toen ik startte bij de Galan Groep was het bureau vooral bekend van hoogwaardige adviezen. De aanpalende diensten waren nog maar beperkt aanwezig. Dat was mijn belofte en ik ben er trots op dat we nu een brede discipline hebben waarmee we opdrachtgevers kunnen ondersteunen. Ik ben vaak betrokken bij (de)fusies. Het mooie van dat soort projecten is dat daar alles bij elkaar komt: strategie, organisatie inrichting, cultuur, procesontwerp, systeemontwikkeling, leiderschapsvraagstukken, etc. Als programma manager zorg ik ervoor dat alle projecten synchroon lopen en dat de relevante competenties worden ingebracht. Daarvoor brengen we allerhande experts binnen. Voor opdrachtgevers zijn we daardoor een serieuze gesprekpartner.

Ik ben getrouwd met een lieftallige vrouw die ik al sinds de middelbare school ken. Samen hebben we 3 kinderen. Ik ben gek op Italië: de wijn en het eten. Ik kook graag. Verder ben ik de trotse eigenaar van een monumentale woning, die we hebben verduurzaamd. Ik hou van huizen bouwen. Aanvankelijk wilde ik vroeger bouwkunde studeren. Eigenlijk voel ik me nu in mijn werk ook een architect, maar dan een van organisaties.

Ronald Bruin

Hoe kan het wel?

Wat maakt jou bijzonder?
Van nature ben ik optimistisch en ik kan veel aan. Hoewel ik van huis uit bedrijfseconoom ben, kijk op een antroposofische wijze naar organisaties. Ik heb gevoel voor strategie en processen, maar ook voor onderlinge verhoudingen en de intermenselijke processen. Dat weet ik te benutten. Ik zie ‘initiatiefkracht’ en initiatiefnemers als cruciale onderdelen binnen een veranderproces. Daar probeer ik ruimte voor te creëren. Ik ben een snelle denker en pragmatisch in het verwezenlijken van dingen: altijd op zoek naar de volgende stap. Daardoor kan ik veranderprocessen snel in gang zetten.
Wat maakt de Galan Groep zo bijzonder?
Het onderscheidende van de Galan Groep is dat alle adviseurs zelf ook overal inhoudelijk bij betrokken zijn. We staan stil bij het vraagstuk dat de klant heeft en kijken samen hoe je dat het beste kan oplossen. We combineren politieke beleidsontwikkeling met de uitvoering ervan. Als geen ander zijn we in staat om dat op een heel natuurlijke manier te laten samenwerken.
Wat heb je gedaan waarop je trots bent?
Ik was sparringpartner en matchmaker bij het project voor de Markerwadden: een privaat initiatief dat door de Rijksoverheid was overgenomen met als doel de natuur in Markermeer een boost te geven. Iedereen zoomde in op de kosten. Op zich logisch, want het kostte tientallen miljoenen. Ik heb ervoor gezorgd dat naast de kosten ook de opbrengsten inzichtelijk werden gemaakt. Door het meenemen van die meerwaarde in het gesprek met de Rijksoverheid, de provincies en gemeentes werd er opeens veel meer mogelijk.
Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
Van nature ben ik optimistisch en ambitieus van aard en hou ik van snel schakelen, denken in mogelijkheden is mijn eerste natuur. In de praktijk heb ik geleerd dat de kracht van optimisme en doorzettingsvermogen gedoseerd moet worden ingezet en dat organisatieverandering zeer ingrijpend kan zijn voor direct betrokkenen. In fusie- en ontvlechtingssituaties speelt dit iedere keer. De onzekerheden en emoties die dit met zich mee kan brengen zijn niet altijd gebaat bij optimisme en voortvarendheid. Ruimte voor persoonlijke bezinning en koersbepaling is hierbij essentieel. Daarnaast heb ik geleerd dat niet alles planmatig en doelgericht te realiseren is. Je moet gebruik maken van de verrassingen die je onderweg tegenkomt, of die nou positief of negatief zijn.
Wat hoop je nog te bereiken?
Ik ben lid van de Lions International. Volgend jaar ben ik de voorzitter van Lions Hilversum en is het mijn taak om voor een goed doel fondsen te genereren. Als goed doel wil ik graag Stichting Leergeld omarmen. Dit is een stichting die kansen creëert voor minder welgestelden. Het plan is om het Goois Jazz festival weer nieuw leven in te blazen. Zo willen we bijdragen aan de saamhorigheid in Hilversum, een podium bieden aan jong te talent en door de kaartverkoop geld ophalen voor Stichting Leergeld.