Skip to content

Robert Preusting

Adviseur | Risicomanagement | Compliance

Even voorstellen

Als adviseur richt ik mij op organisatievraagstukken die samenhangen met interne beheersing. Dat kunnen vraagstukken zijn die zien op het inrichten en borgen van risicomanagement en/of compliance functies, het (her)inrichten van organisaties in lijn met het ‘three lines’ governance model, maar bijvoorbeeld ook op het coachen van medewerkers van interne toezichtfuncties. Inmiddels heb ik ruim 20 jaar ervaring in deze vakgebieden. Zo werkte ik, voor de Galan Groep, als Concern Compliance Officer – Head of Compliance bij een financiële dienstverlener. In die functie kwam alles – de theorie en praktijk, het geleerde en beleefde – bij elkaar. Vanuit de behoefte mijn expertise in te zetten voor meer organisaties heb ik de overstap gemaakt naar de Galan Groep.

Ik woon met veel plezier in het noorden van het land, samen met mijn vrouw en onze drie prachtige kinderen. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan drummen, luisteren naar muziek, lezen, koken en sporten.

Telefoonnummer: +31 6 51 32 98 31
Email: rpreusting@galangroep.nl
Robert Preusting

‘In control’ of in de media

Wat vind je leuk aan je werk?
Het adviseren over en sturing geven aan interne beheersing van organisaties is iets wat mij al jaren drijft. Wat is een passende inrichting van het beheersingssysteem én hoe maken we mensen meer risicobewust, zodat ze leiderschap tonen in het beheersen van risico’s? Betekenisvol werk dat bijdraagt aan de bedoeling van organisaties.
Welke trend zie je in jouw vakgebied?
Risicomanagement is veel meer dan alleen het inrichten van een systeem en het najagen van doelen en/ of belangen. Meer en meer is besef ontstaan dat vertrouwen, teamspirit, tegenspraak, weerbaarheid en bedrijfsbelang belangrijke pijlers van risicomanagement zijn. In mijn visie zou gedrag en cultuur meer centraal moeten worden gesteld. Dit vanuit het besef dat organisatie gevormd wordt door een verzameling van mensen en organisaties een maatschappelijk belang kennen. Het gedrag van leiders en medewerkers is leidend voor zowel het realiseren van doelen als voor het effectief uitvoeren van risicomanagement. Op deze wijze ontstaat in mijn ogen meer een evenwicht in het bedrijfsbelang en het eigen belang van leiders en medewerkers.
Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
Door de jaren heen ben ik steeds meer gaan beseffen dat het ‘In Control’ zijn van organisaties niet iets is dat op zichzelf staat; gedrag en cultuur zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Het gaat dan niet alleen om aandacht hebben voor gedrag en cultuur. Het gaat ook om het doorleven en het echt kunnen toepassen van waarden en essenties van interne beheersing.
Door wat word jij geïnspireerd?
Ik ben een behoorlijk muziekliefhebber en probeer met enige regelmaat mijn eigen drumstel te bespelen. De inspiratie is dus volop aanwezig; het talent slechts in beperkte mate.
Wanneer ben je na een dag blij en voldaan?
Een dag met een betekenisvol moment; een nieuw inzicht mogen ontvangen of iemand een nieuw inzicht mogen geven.