Skip to content

Michel de Kok

Partner | Interim-Management

Even voorstellen

Van origine ben ik Brabander en het bourgondische zit er nog steeds in. Na mijn studie in Twente was mijn eerste baan op het Ministerie van Onderwijs, terwijl ik nooit ambtenaar wilde worden. Ik kwam er toen snel achter dat mijn hart toch bij de publieke sector ligt. De dilemma’s die je daar tegenkomt, zijn zoveel interessanter en spannender dan het werken aan winstmaximalisatie. Ook is het bijzonder dat je toch het gevoel hebt dat jouw werk van invloed is op het een beetje beter maken van de BV Nederland. Inmiddels ben ik al bijna 40 jaar actief in de publieke sector, maar wel met een duidelijke zakelijke insteek, zoals ik dat ooit op het Ministerie van Financiën heb geleerd. Mijn specialisatie ligt op het vlak van evaluaties, businesscases en interim management. Ik ben van nature nieuwsgierig naar bijna alle politieke en beleidsontwikkelingen en vooral ook naar de uitvoering van beleid. Door de vele projecten die ik heb mogen doen, snap ik de politiek bestuurlijke context en de uitdagingen waar de overheid voor staat.

Ik bof dat ik op Scheveningen woon en langs het Vredespaleis kan fietsen naar mijn ‘golden mile’, de laan waaraan alle ministeries aan liggen en dus mijn werkgebied. Omdat ik in Den Haag woon, zijn werk en privé vaak verbonden onder de Haagse stolp. In theater, restaurants of winkels kom je ook je klanten en opdrachtgevers tegen.. Ik heb een grote liefde voor kunst, cultuur, reizen en uiteraard mijn familie en vrienden.

Telefoonnummer: 06 22 77 83 96
Email: mdekok@galangroep.nl
Michel de Kok

Doe het vooral samen.

Wat maakt jou bijzonder?
Volgens anderen ben ik altijd mezelf, goedgeluimd en makkelijk benaderbaar. Ook omdat ik geen blad voor de mond neem, maar wel probeer om mensen echt verder te helpen. Ik wil opdrachtgevers ontzorgen. Tenslotte merken mensen ook dat ik oprecht geïnteresseerd ben om de prestaties van een onderneming of van mensen beter te maken. Als ik dat gevoel niet heb dan doe ik een opdracht niet.
Wat is jouw visie met betrekking tot jouw vakgebied?
Vanuit mijn werk op gebied van interim management zie ik dat het aanwezige talent te weinig wordt benut. Dat kan in brede zin veel beter. Daarnaast moet je als werkgever tegenwoordig veel verder vooruitkijken naar wat voor een soort mensen je in de toekomst nodig hebt. Nu gebeurt dat nog te weinig.
Waarop ben je trots?
Ik heb gewerkt aan meerdere spannende opdrachten en die rapporten zijn naar de Tweede Kamer gestuurd en doen er dus toe denk je dan. En als relatief klein bureau staan wij inmiddels goed op de kaart bij de Rijksoverheid tussen de grote kantoren.
Waarin heb je je ontwikkeld?
Op het Ministerie van Financiën heb ik geleerd om vooral kritisch te onderzoeken en niet op ‘hear say’ af te gaan. Ik heb gemerkt dat de perceptie van mensen soms toch net anders is dan de werkelijkheid. Daarnaast heb ik in de loop van de jaren geleerd om onafhankelijk te denken, goed te luisteren en meer geduld te hebben. Al ben ik op dat laatste nog niet uitgeleerd, want soms ben ik nog steeds heel ongeduldig.
Wat vind je belangrijk in het leven?
Betekenisvol zijn voor anderen; voor je familie, je vrienden, je klanten en collegas. En dat kan op zoveel verschillende manieren. Ook voor je omgeving die niet altijd onderdeel is van je dagelijks leven. Daarom doe ik ook op bestuursniveau veel vrijwilligerswerk zoals voor de Stichting Welzijn Scheveningen.