Skip to content

Fennet van de Wetering

Partner | Organisatieadvies | Transities | Governance

Even voorstellen

Verduurzaming van de organisaties is iets wat mij al het grootste deel van mijn leven drijft. Want hoe mooi is het als we de wereld voor toekomstige generaties goed kunnen achterlaten. Met elkaar hebben we vele monden te voeden, en dat is de reden dat ik plantenziektenkunde aan de Universiteit van Wageningen ben gaan studeren. Daarna ben ik gepromoveerd in de virologie om vervolgens aan de slag te gaan als organisatieadviseur gericht op duurzaamheid. Inmiddels geef ik al 25 jaar strategisch advies aan bestuurders en ben ik daarnaast ook vaak betrokken bij de transitie en implementatie. Mij gaat erom dat we nadenken over de consequenties van de besluiten die we nemen; gaat het alleen om economisch gewin, of nemen we de sociale en milieu aspecten ook mee in onze afwegingen. Maar ook: Welke impact heb jij als organisatie op je omgeving? En welke keuzes heb jij daar als organisatie in gemaakt?

Zo was ik recent als kwartiermaker betrokken bij de Delta Rhine Corridor. Een grootschalig infrastructuurproject van circa 13 miljard euro dat het vervoer van duurzame stoffen in Nederland en Duitsland via buisleidingen ondergronds mogelijk moet maken. Het gaat om stoffen die fossiele stoffen, zoals aardgas, steenkool en olie, vervangen. Hiervoor is een projectorganisatie opgezet, en zijn de resultaten behaald door goede samenwerking tussen heel veel verschillende private en publieke stakeholders, elk van grote invloed en elk met een eigen belang. Het is mooi als we samen zo kunnen versnellen.

Ik kies er voor om leuke dingen te doen. Dat is voor mij werken aan opgaven met een maatschappelijke impact en mensen in beweging krijgen, maar ook dingen als hockey en koken. Samen met mijn man woon ik in Bennekom en ben ik moeder van 3 uithuizige kinderen.

Telefoonnummer: +31 6 46 30 11 70
Email: fvandewetering@galangroep.nl
Fennet van de Wetering

“Samen de wereld mooier maken.”

Op welk vakgebied ben je werkzaam?
Organisatieadvies, (energie-)transitie en governance, waarbij governance een afgeleide is van de transitie.
Heb je specifieke werkvelden waarin je werkzaam bent?
Ik heb een brede ervaring in grootschalige, kapitaalintensieve projecten en programma’s van toekomstbestendige infrastructuur, natuur, water, gebiedsontwikkeling en bouw. Stakeholdermanagement, boardroom governance en publieke/ private samenwerking hoort hier bij.
Wat maakt jou bijzonder?
Mijn enthousiasme. Daarmee krijg ik mensen in beweging. Daarnaast focus ik mij in de samenwerking met opdrachtgevers en partners op versnelling en groei: ‘van Idee naar Realisatie en Implementatie’
Waarop ben je trots?
Ik ben trots op mijn gezin en daarnaast op alles wat ik samen met anderen heb bereikt. Een voorbeeld daarvan is dus het Delta Rhine Corridor project. Ondanks het ingewikkelde speelveld met het grote aantal stakeholders is het gelukt om samen met hen het project in beweging te krijgen. Door te kiezen voor een parallelle aanpak in plaats van een volgordelijke hebben we in 1,5 jaar voor elkaar gekregen wat normaal in 10 jaar gebeurt.
Wat is jouw visie met betrekking tot jouw vakgebied?
De focus op alleen economische groei is eindig. Het heeft ons veel gebracht, maar we gaan toe naar een andere maatschappij waarin economisch, sociaal en natuurlijk kapitaal in balans zijn – passend bij de groei van het aantal mensen op de wereld en hun behoeften. Om tot een duurzame toekomst te komen moeten maatschappelijke opgaven zoals woningbouw, schaarste aan ruimte, grondstoffen- en energietransitie echt integraal opgepakt worden. Elk persoon, elke organisatie en elke maatschappij heeft hierin verantwoordelijkheid. Mijn advies is: luister naar je mensen en je omgeving, laad het begrip duurzaamheid, en ga met 3 concrete (ESG) doelen aan de slag. Er is geen standaard manier om dit te doen.