Skip to content

Gerard Kuipers

Associate Partner | Interim Management

Even voorstellen

Ik ben (geloof ik) niet iemand die de gebaande paden bewandelt. Na mijn rechtenstudie werd ik aanvankelijk advocaat, maar na 5 jaar werd ik gevraagd directeur te worden van een groot organisatieadviesbureau. Ik sprong in het diepe en heb er nooit spijt van gehad. Het was een wereld vol kansen en denken in mogelijkheden. Jaren later zwaaide ik af als partner, waarbij ik me bezighield met het oplossen van (interim) managementvraagstukken voor klanten. Vervolgens rolde ik de politiek in. Eerst als wethouder in Zandvoort en daarna in Hilversum. Een hele mooie tijd, midden in de samenleving. Na twee termijnen vond ik het tijd om terug te keren naar mijn oude metier, maar wel op een plek met maatschappelijke context. Vandaar mijn keuze voor de Galan Groep. Als adviseur houd ik me opnieuw bezig met managementoplossingen (executive search en interim-management), vooral bij lokale overheden, en daarnaast coach ik ook gemeentebestuurders.

Met mijn vrouw en 2 kinderen woon ik in Zandvoort. Ik hou erg van het water. Ik ben optimistisch ingesteld en nieuwsgierig. Daar heb je veel aan, hoewel ze thuis af en toe helemaal gek worden als ik weer eens een onderdeel zit uit te pluizen in de hoop dat ik het zelf kan repareren. “Koop gewoon een nieuwe”, hoor ik dan. Maar dat vind ik dan eigenlijk veel te gemakkelijk en kost me ook veel te veel plezier, haha.

Telefoonnummer: +31 (0)35 694 8000
Gerard Kuipers

Het is altijd het juiste moment om iets goeds te doen. (Martin Luther King)

Wat maakt jou bijzonder?
De combinatie van mijn jarenlange ervaring bij een organisatieadviesbureau én mijn jarenlange ervaring als gemeentebestuurder. Ik snap waar gemeentes mee te maken hebben, wat de dynamiek is binnen het ambtelijk bestuur en ik begrijp dus goed waar de behoefte ligt. Ik ben één onder gelijken. Ik ga naast iemand staan om te kijken hoe het nu gaat en hoe het beter kan. Door het samen te doen, kom je tot de beste resultaten.
Waarop ben je trots?
Misschien niet voor iedereen het meest populaire onderwerp, maar het terughalen van de Formule 1 was een langgekoesterde droom binnen de gemeente Zandvoort. Samen met strand en zee zit de autosport in het DNA van de gemeente. Met veel optimisme en een goede strategie, is het ons uiteindelijk gelukt en is de Formule 1 na 35 jaar weer terug in Zandvoort. Als wethouder was ik nauw betrokken bij dat proces. Dat het ons tegen alle verwachtingen in is gelukt, maakt me toch ook wel heel erg trots.
Wat is jouw visie met betrekking tot je vakgebied?
Een goede match tussen opdrachtgever en kandidaat maak je alleen als je heel veel aandacht besteed aan het voortraject. De Galan Groep en ik hebben elkaar daarin echt gevonden en daar stoppen we veel tijd en energie in. Het krijgen van inzicht in de organisatie, de cultuur, de mensen die er al werken en de belangrijkste uitdagingen, dát maakt uiteindelijk de match.
Wat maakt de Galan Groep zo bijzonder?
We proberen echt vanuit inhoud en kwaliteit de juiste kandidaat te vinden. Door onze aandacht op het voorproces hebben we een prachtig trackrecord opgebouwd in succesvolle plaatsingen. We zijn daarmee ook goed in staat om in een relatief korte doorlooptijd een vaste invulling voor een vacature te vinden. Zo wordt continuïteit geborgd en voorkom je ook de eventuele inzet van een interimmanager. Maar mocht dat laatste nodig zijn, dan kunnen we daar trouwens ook voor zorgen.
Door wie word jij geïnspireerd?
Mensen als Nelson Mandela, Desmond Tutu en Barack Obama. Die tegen de stroom in werkend, altijd hun optimisme behielden, bleven doorgaan en vervolgens de levens van mensen positief wisten te beïnvloeden. Zij hebben laten zien dat makkelijke successen niet bestaan. In het realiseren van hun doelen waren ze volhardend, maar nooit “hard”. Integendeel zelfs, ondanks alle weerstand bleven ze juist vriendelijkheid, zachtheid en ook vrolijkheid uitstralen. Mensen met zo’n intrinsieke goedheid in hun karakter, dat vind ik erg inspirerend.
Uit dezelfde vakgroep