Skip to content

Ruurd Baane

Partner | People Strategie

Ik ben een zoon van een koopman en dominee tegelijk. Dat zegt wel iets over mijn roots. Ik ben opgevoed met een open houding naar de wereld toe zonder veel vooroordelen. Ik kijk graag ook open en nieuwsgierig naar vraagstukken. En wil de wereld het liefst een beetje mooier maken door organisaties mensgerichter te maken.

In mijn professionele leven ben ik organisatieadviseur. Het door mij opgerichte Bright & Company is sinds 2020 verbonden aan de Galan Groep. Ik zie mijzelf het liefst als een HRchitect. Want ik heb vaak aan de tekentafel mogen staan bij de vormgeving van werkomgevingen. Bij de creatie van HR beleid. Bij het ontwerp en de inrichting van HR-functies. Bij visie en koersbepaling op het gebied van menselijk kapitaal, HR en organisatieontwikkeling. En bij de ontwikkeling van (HR) professionals die hier een belangrijke rol in vervullen.

Ruurd Baane

Toewijding, betrokkenheid en passie van mensen kun je niet kopen, wel verdienen

Vertel eens wat meer over jouw specialisatie?
In mijn werk ben ik gespecialiseerd in het vertalen van organisatiestrategie naar een people strategie die aantoonbaar waarde toevoegt, het inspireren op human capital trends, het adviseren over HR optimalisatie, het begeleiden van (HR)professionals bij hun vakmatige en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast ontwikkel ik me in de begeleiding van management teams, vaak vanuit mens- en organisatie en ontwikkelthematiek.
Op welke specifieke werkvelden ben je werkzaam?
Mijn klanten kennen een zeer brede achtergrond. Van groot tot klein en van hoog gespecialiseerde kennisorganisaties tot zeer praktijkgerichte dienstverleners en uitvoeringsorganisaties. Zowel publiek als privaat. Daarnaast doceer ik o.a. aan de Universiteit Utrecht en de Workplace Academy op het gebied van strategisch human resource management.
Wat maakt jou bijzonder?
Van adviseurs wordt wel eens van gezegd: de beste stuurlui aan wal. Voor mij geldt dat zeker. In de ruim 20 jaar dat ik werk als adviseur, heb ik honderden scheepjes voorbij zien komen. Ik vlieg in wanneer nodig, en stap uit wanneer het kan. In mijn rol als adviseur ben ik een ontwikkelaar. Ik kijk conceptueel naar vraagstukken. Ik schuur, vertraag, ontrafel, ontwerp, breek weer af, geef taal en duiding. Soms creëer ik chaos waar orde heerst. Ik lees, maar nog liever schrijf ik zelf boeken en artikelen. Ook sta ik op podia om mijn licht te laten schijnen op ontwikkelingen.
Wat is jouw visie met betrekking tot je werk?
Het fijne aan mijn werk is dat het in het verlengde van mijn passie ligt. In de inhoudelijke thematiek zit mijn fascinatie en daar heb ik ook echt een opinie over. Anderen tijdelijk begeleiden of inspireren rond deze thematiek vind ik echt een feestje. Daarbij ga ik uit van wat er al is en open ik ogen, daar waar mogelijk. Ik help mensen weer een stap verder komen als ze met ingewikkelde vraagstukken zitten waar ze even zelf niet meer uitkomen. Ik werk graag vanuit de gedachte ‘van, voor en door’ henzelf.
Wat is jouw toekomstdroom?
Ik zou graag een film maken over de thematiek waar mijn fascinatie zit: mensgericht organiseren.