De Galan Groep: actieve rol
Hoe is het proces verlopen dat uiteindelijk leidde tot de weloverwogen selectie en voordracht van de kandidaat? “In een searchproces als dit vervullen wij als de Galan Groep, op verzoek van de gemeente, een heel actieve begeleidende rol. We beginnen met het opstellen van een profiel. Daarin is het van groot belang om de context van bestuur en organisatie te snappen en de beoogde ontwikkelingen te kunnen duiden. Dit geeft mij ruimte om inhoudelijk te adviseren over het profiel: waar liggen de grootste uitdagingen in de functie, hoe duiden we die en wat vraagt dat van de nieuwe kandidaat? Het profiel is dus geënt op de context en de strategische ontwikkeling die voorligt. In Molenlanden was het van groot belang dat de gemeentesecretaris energie toevoegt en stuurt vanuit waarden en het hogere doel. Dat betekende dat we een gemeentesecretaris zochten met een frisse en open leiderschapsstijl, nieuwsgierig en onbevangen. Ook is het belangrijk dat de gemeentesecretaris ruimte geeft aan anderen en niet op alle vragen zelf het antwoord formuleert. Die eigenschappen brengt Femmy allemaal mee.”
Ontwikkelgericht profiel
Je kunt echter alleen voor een ontwikkelgericht profiel kiezen als er ook voldoende borging is vanuit ervaring en kennis van de gemeente, geeft Ton Hardonk aan. “Daarin vormde de burgemeester een belangrijke constante factor op bestuurlijk niveau, samen met een van de wethouders. Zij kennen de gemeente door en door en hebben veel bestuurlijke ervaring. Die ervaring en kennis gaven mogelijkheden om voor een fris en nieuw profiel te kiezen voor de rol van gemeentesecretaris.”
Femmy: “De gesprekken met Ton en vervolgens met de selectiecommissie vormden een belangrijke testcase. Ik ervoer de gesprekken als eerlijk en puur. Er werd geen show opgevoerd. Ik voelde me onbevangen om te zeggen hoe ik erin stond, voelde ook ruimte om te zeggen wat ik allemaal nog niet weet.”
Niet kiezen voor ervaring
Ton: “Gaandeweg deze gesprekken ontstond bij de selectiecommissie de scherpte in de keuze die moest worden gemaakt. Als we vooral ervaringsgericht waren blijven kijken, had dat een andere keuze opgeleverd. Ik heb die keuze ook nadrukkelijk voorgehouden en ook profielen van logische kandidaten voorgesteld als de gemeente voor een meer ‘veilige’, ervaringsgerichte kandidaat zou kiezen. Aan het eind van de gesprekken durfde Dirk [van der Borg, de burgemeester] het samen met zijn commissie aan om een ontwikkelgericht profiel te kiezen, passend bij het nieuwe leiderschap. En om dus bewust niet te kiezen voor ervaring.”
Vervolgens heeft kandidaat Femmy een assessment uitgevoerd om de keuze te valideren en ontwikkelpunten mee te geven. Ton: “Dit geeft extra scherpte aan de wederzijdse keuze die wordt gemaakt. Ook helpt een assessment vaak om de juiste condities te scheppen voor een goede start en ontwikkeling van de kandidaat.”
De gemeentesecretaris, een jaar later
De vraag is natuurlijk hoe het nu, een jaar later, feitelijk gaat. Femmy: “Het profiel gaf mij de indruk dat ik vooral energie toe moest voegen. De huidige praktijk is dat ik mijn werk daadwerkelijk heel erg doe op energie. In mijn vorige functies pakte ik vraagstukken inhoudelijk aan en ging ik het zelf doen. Nu deel ik veel meer hoe ik het zie, gegeven de ingeslagen koers van de gemeente. Ik deel de visie op inhoud en organisatieontwikkeling, waarbij ik het perspectief van onze inwoners altijd vooropstel. En ik ga er graag bovenop zitten, tikkie naar links geven, of een tikkie naar rechts. Dat is geen routine en zeker ook geen makkelijke klus, het kost me ook best veel energie. Ik ben in een soort achtbaan beland waarin niets vanzelfsprekend is en we alles met elkaar ontdekken. De schoonheid zit hem soms ook in de taaiheid van veranderen. We zijn voor mijn gevoel nog maar net begonnen, maar het mooie is: we zijn echt aan het ontwikkelen en we doen het samen.”